Всичко, което трябва да знаем за зареждането на акумулатора

Съществува дълъг списък с малки, но ценни съвети как да удължим жизнения цикъл на нашия автомобил. Правилното зареждане на акумулатора определено заема челна позиция в този списък.

Следната статия ще ви запознае с всичко, което трябва да знаете по темата, , за да заредите батерията на колата си сами.

Зареждане на акумулатор

Обикновено акумулатора, често наричан „душата на автомобила“, изисква подмяна на всеки 5 години. Подменяйте го по-често показва, че батерията на автомобила ви е с ниско качество, или че не се грижите правилно за превозното си средство. Някои батерии имат индикатор за нивото на зареждане, където можете да следите моментното им състояние. Ако индикаторът свети в жълто – задължително заредете акумулатора.

Ето и няколко прости насоки как да заредите акумулатора си сами. Забележка: Тъй като киселината на акумулаторната батерия е много опасна, при работа със стари терминали на акумулатора трябва да се вземат необходимите предпазни мерки за защита на кожата и дрехите.

1.    Използвайте зарядно устройство

Това устройство доставя електроенергия на батерията от електрически контакт с бавен, постоянен поток. Не е необходимо бързо да зареждате колата си. Бавното зареждане е много по-добро, тъй като батериите държат заряда за по-дълъг период от време с този метод.

2.    Почистете терминалите на батерията

Проверете клемите на акумулатора и ги почистете. Не забравяйте, че не трябва да докосвате терминалите, ако те са покрити с белезникав прах. Това е изсушена сярна киселина и тя може да изгори кожата ви, ако я докоснете с голи ръце. Използвайте ситна шкурка, за да избършете терминалите, или вземете стара кърпа, намокрете я и нанесете върху нея тънък слой сода за печене (натриев бикарбонат). Внимавайте да не позволите на разтвора да влезе в контакт с кожата и дрехите ви. Разтрийте терминалите надолу с вашата система за отстраняване и се уверете, че са готови да се свържат с кабелите.

3.    Извадете клетъчните капачки

На много акумулаторни батерии ще видите серия от малки капачки. Те са известни като клетъчни капачки и трябва да бъдат премахнати, преди да можете да използвате зарядно устройство за батерии. Тези капачки са или на самия връх на батерията, или под жълта лента, която може да бъде премахната. Срещат се и акумулатори, които изобщо нямат клетъчни капачки.

Зареждане акумулатор на кола

Ако батерията ви има такива, те трябва да бъдат премахнати, преди да започнете зареждането, в противен случай газовете, създадени от зареждането, няма да могат да се изпарят в атмосферата.

4.    Прикрепете зарядните кабели

Уверете се, че колата е изключена и след това свържете кабелите към клемите на акумулатора. Зарядното устройство има два проводника. Червеният проводник трябва да бъде свързан към червения (или положителния) терминал (може да се обозначи POS терминала на батерията). Другият се свързва към отрицателния терминал или терминала, означен като NEG. Уверете се, че двата кабела не се допират един до друг. Това е важно, защото в противен случай проводниците ще искрят, когато се докоснат, причинявайки запалване на водородния газ, който заобикаля батерията. Бъдете внимателни – може да получите лоши изгаряния или дори да предизвикате експлозия.

5.    Включете зарядното устройство

След като свържете и двата терминала, свържете зарядното устройство към електрическия контакт. Включете тока и оставете батерията да се зарежда за една нощ. Сутрин изключете зарядното устройство и след това проверете отметката върху него. Ако показанието е по-малко от ампер, тогава можете да изключите зарядното устройство.

6.    Проверете акумулаторната батерия

След като заредите, проверете дали батерията работи. Използвайте хидрометър, за да разберете количеството електрическа енергия във флуида или включете двигателя.

Много често възниква въпросът колко време да зареждаме акумулатора на автомобила си? За да го определим, трябва да вземем предвид до каква степен е бил разреден акумулатора, ампеража на зареждащия ток и степента на сулфатизация (тренировъчен цикъл) на повърхността на активната маса.

Най-честата причина за сулфатизацията на батериите е неизползването на автомобила за по-дълъг период от време. Тогава акумулаторната батерия започва да се саморазрежда.

В допълнение, множеството съвременни устройства (алармени системи и други) в днешните автомобили, които черпят енергия дори, когато двигателят е изключен, също спомагат за постепенното разреждане на батерията. Това от своя страна е предпоставка за появата на сулфатизация.

Ако след тези съвети все още не се чувствате готови да заредите акумулатора на автомобила си сами, обърнете се към най-близкия сервиз. Възползвайте се от тази възможност и при нас.

Не забравяйте, че на много специализирани места може да проверите дали акумулатора е в изправност. Така ще се сигурни във вашия автомобил и няма да се притеснявате при следващото дълго пътуване. А ако все пак акумулатора ви е за смяна, разгледайте какви акумулатори предлагаме. Ако сте моторист вижте специалната секция мото акумулатори.