Разреждане на антифриз – всичко, което трябва да знаем

1. Какво е антифриза?

Антифризът е концентрирана течност, съдържаща етиленгликол, която се смесва с вода и се използва за запълване на охладителната система на автомобила. Както подсказва името, антифризът предпазва охлаждащата течност от замръзване на двигателя при температури под нулата. Анти-замразяването също помага да се предотврати натрупването на котлен камък и корозията в двигателя и да се подобри преноса на топлина от горещия двигател към охлаждащата течност.

2. Какъв антифриз да използваме?

Разреждане антифриз

Червен антифриз, син антифриз, зелен антифриз, жълт антифриз, универсален антифриз … кой е най-добре да използваме? Най-правилният отговор е да се консултираме с ръководството на производителя и да използваме това, което той препоръчва. В краен случай, можете просто да използвате висок клас универсален антифриз.

3. Разреждане на антифриза

Антифризът често се предлага предварително разреден. Но ако имате концентриран антифриз, винаги първо трябва да се разреди с вода, преди да го добавим към охладителната система.

Добавянето на известно количество вода осигурява необходимата защита срещу замръзване и кипене.

Интересно е да се отбележи, че чистият антифриз сам по себе си не е способен да изпълнява задачата да предпазва от замръзване охладителната система на автомобила много по-добре от самата вода. Всъщност чистият антифриз ще замръзне при температура, която не е много по-ниска от температурата на замръзване на водата.

4. Каква вода да използваме при разреждането на антифриза?

Водата от чешмата и дори филтрираната вода са наситени с минерали като калций и магнезий, които оставят отлагания в цялата охлаждаща система – особено около онези части от двигателя, които достигат високи температури. Така че, независимо от вида на антифриза, който ви е необходим, използвайте само дестилирана вода при формулирането на сместа. Тъй като дестилираната вода е била варена и повторно кондензирана, не са останали минерални отлагания и други примеси. И тъй като се продава във всеки супермаркет или магазин за авточасти, нямате извинение да не използвате дестилирана вода.

В следващите редове ще ви споделим всичко, което трябва да знаете за разреждането на антифриз.

За начало, изсипете половината туба с антифриз в празен, чист контейнер.Допълнете с дестилирана вода и тубата, и контейнера. Всеки съд трябва да съдържа 50/50 смес от вода и антифриз. В случай, че живеете на място с екстремно ниски температури през зимата, смесете до 70% антифриз с 30% дестилирана вода в контейнера.

Дори и да не добавяте незабавно антифриз към система, няма проблем да разредите и подготвите предварително антифриз и да го съхранявате, докато не сте готови да го използвате.

Необходими материали:

Една туба с концентриран антифриз

Чист, празен контейнер

Дестилирана вода

5. Мога ли да смесвам различни видове антифриз?

Комбинирането на различни видове антифриз е строго непрепоръчително. Ако се намирате в извънредна ситуация, където нивото на охлаждащата течност е критично ниско поради изтичане, най-правилното нещо, което може да направите е да добавите чиста вода. Ако случайно сте смесили различни цветове антифриз, течността от охлаждаща система на автомобила ви трябва да се източи възможно най-бързо. Обърнете се към професионалист, който да свърши тази задача адекватно.Ние, екипът на ТИМО, винаги сме насреща да помогнем с професионално мнение.