Какво е важно да знаем при смяна на антифриз?

На какъв период от време трябва да правим смяна на антифриз на превозното средство? По какъв начин да проверяваме количеството антифриз има в колата? Какво е важно, когато избираме охлаждащата течност? – важно е да си отговорим на тези въпроси, преди да преминем към практическата смяна.

Какво всъщност представлява антифризът?

В радиатора на всеки автомобил има охлаждащата течност. Нейните функции са да предпазва двигателя от корозия, да му пречи да прегрее, също така да служи като смазка за отделните части, които са в контакт с водната помпа. Има ли съществена разлика между охлаждаща течност и антифриз? В повечето случай е едно и също. За охлаждаща течност се използва антифризът, тъй като е приложим при ниски и високи температури (например, през лятото, когато колата стои дълго време включена в задръстване, или навън е много топло; аналогично зимата, когато температурите са минусови). Важно е отношението между антифриз и вода да е добре премерено, за да се подсигури защита на автомобилната охладителна система.

Съществуват различни видове антифриз, но при смяна на антифриз, най-добре се консултирайте с ръководството на вашия автомобил. В него е указано какъв модел е най-подходящ за двигателя на колата. Не смесвайте различните видове антифриз, понеже така може да нарушите дейността на автомобила. Всички видове антифриз съдържат специални добавки, с чиято помощ се намалява корозията в охладителната система на автомобила.

Какво трябва да знаем при смяна на антифриз и колко често да го правим?

В ръководството на вашия автомобил е указано колко често е нужна смяна на антифриз.

Преди да правите каквото и да било, консултирайте се с оригиналното ръководство. Има и други индикации, по които ще познаете, че нивото на антифриз е по-малко, отколкото е нужно. Ако например, в автомобила има теч, и течността изтича, на таблото с резервоара ще се отрази тази липса. Ако колата ви прегрява твърде много, също е възможно да има подобен проблем, който да налага проверка на нивото на антифриз и евентуална смяна.

Проверка на нивото на антифриз в охладителната система – как става?

За да проверите какво е нивото на антифриз в резервоара, не е нужно да отстранявате капачката на радиатора. Просто проверете дали има течност до разделението, което е отбелязано с „фул“(full) в частта на резервоара. Ако течността е по-малко, може да долеете вода и антифриз в съотношение 50 на 50. Имайте предвид, че има охлаждащи течности, които са смесени, затова проверете какво пише на опаковката на продукта. Там ще е указано дали е нужно доливане на вода.

Червен антифриз

Добавянето на вода в системата за охлаждане става единствено в случай на авария. Ако сте в подобна ситуация, налага се да промиете и смените изцяло течността. За целта, най-добре е да се обърнете към сервиз, където бързо и лесно ще ви помогнат да го направите.

Ако решите, че е нужна смяна на антифриз, имайте предвид, че понеже всеки автомобил е различен, може да има леки специфики за дадения модел. Често, смяната на цялата течност е трудно занимание. Дори се налага системата да се промие, да бъдат отстранени различни елементи. Препоръчваме ви да потърсите за помощ специалист, който бързо и лесно ще се справи с възникналата ситуация.

Ако се нуждаете от антифриз, може да си го закупите бързо и лесно онлайн от нашия сайт.